Techniek leren bij BeQwaam


Basiskennis van techniek door ‘zelf te doen’.

Kinderen leren wél hoe dril zich ontwikkelt tot kikker en dat de aarde om zijn as draait, maar leren niet hoe het komt dat het licht aangaat als je de schakelaar omzet. Eigenlijk is dat vreemd, want we willen met ons onderwijs immers aansluiten bij de belevingswereld van de kinderen. En als er iets prominent aanwezig is in die leefwereld, dan is het wel techniek. Bij BeQwaam leren kinderen onder professionele begeleiding basisvaardigheden van techniek; communicatie, constructie, transport, productie. En daar kun je niet vroeg genoeg mee beginnen. BeQwaam richt zich op de groepen 5 t/m 8 - dus 7 tm 12 jaar.

Kom langs met je klas (max 30 kinderen)

Techniek doe en leer

Programma

- Welkom jongens en meisjes

- Er ligt hout, veel hout, draad, lijm, spijkers schroeven

- Er zijn figuurzaagmachines (6) en kleine boormachientjes, zagen, hamers enz enz.

- Heb je een thema mee van school, dan maken we dat, maar je mag ook zelf aan de slag

- Verzin het maar. Maak een mobiel houdertje, een sieraden kistje. Zaag je naam uit of maak een raketbasis.

 

Techniek Project

Techniek kun je ook leren door een specifieke opdracht. Bij Tureluurs maken de kids bijvoorbeeld een auto die langzaam moet gaan. De langzaamste auto wint! De kinderen krijgen alle materialen zoals hout, piepschuim, assen etc. en worden ingedeeld in groepjes van 4 personen. Op school zijn de ontwerpen al voorbereid, dus bij Tureluurs kunnen ze direct aan de slag. De auto's worden geschilderd en mogen ook mee naar school worden genomen en natuurlijk aan de ouders worden getoond op een ouderavond “techniek”. De techniek projecten zijn geschikt voor de kinderen van groep 6-8.

Techniekles

Daarnaast kunnen onderwijzers in 4 uur een hele reeks proefjes doen op techniek gebied. Leren timmeren, schroeven, elektra op de kerndoelen. Wat voorbeelden:

  Communicatie Elektronische en mechanische sensoren
    Berichten overseinen met een lampje
  Constructie Meten
    Stevig bouwen
  Transport Optillen met lucht
    Stroomkring
  Productie Planmatig werken
    Werktekeningen

 

Deze lessen sluiten aan op de kerndoelen voor het primair onderwijs gesteld door OC&W.

 

Prijzen

We kunnen 30 kinderen ofwel een klas in Tureluurs ontvangen. Min. groepsgrootte is 17 kinderen. Minder bezoekertjes kan, met het tarief voor 17 kids.

Hoe begin ik met techniek op school?

Beginnen met techniek op school en beginnen in een netwerk. Tien tips:

Geld
Een veel gehoord argument om niet met technieklessen te beginnen is dat scholen geen geld hebben voor materiaal en gereedschap. Aan de ene kant klopt dit verhaal, aan de andere kant zijn dit ook keuzes van de schoolleiding. Het basisonderwijs heeft sinds kort veel meer vrijheid in de besteding van hun middelen. De schoolleiding bepaalt de prioriteiten.

Je kunt hen op de volgende mogelijkheden wijzen en/of die zelf onderzoeken:


Goed te bereiken voor scholen in Baarn, Eemnes, Eembrugge, Bunschoten, Spakenburg, Hoogland, Amersfoort, Soestduinen, Soest, Soestdijk, Lage Vuursche, Hoge Vuursche, Bilthoven, Groenekan, Hollandsche Rading, Hilversum, 's-Graveland, Kortenhoef, Ankeveen, Naarden, Bussum, Bikbergen, Blaricum, Huizerhoogt, Huizen, Almere en Zeewolde

Voor het nemen van foto's gelden privacy richtlijnen.